REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!     

Close icon

Parkett- Klassiska trägolv av högkvalitativa råmaterial

Parkett har alltid ansetts vara den idealiska golvbeläggningen för alla som lägger stor vikt vid estetik oc…

Läs mer
REA
origin-claim
REA
origin-claim
REA
origin-claim
REA
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
origin-claim
1 - 20 av 199 Produkter

Lamell- eller massiv parkett: vad är skillnaden?

I allmänhet finns det två olika grupper av parkettgolv: lamell och massiv parkett. Massiv parkett är kanske det lyxigaste alternativet när det kommer till parkettgolv. Dessa golv har hög motståndskraft och ser väldigt fina ut, men de har också två nackdelar: det extremt höga priset och golvets känslighet mot fukt. Du behöver inte oroa dig för dessa två problem när det kommer till lamellparkett! Golvets smeknamn flerskiktsparkett avslöjar redan den största skillnaden mellan detta alternativ och massiv parkett: Golvbeläggningen består av flera lager, vilket minimerar fuktens effekt. Lamellparkett är ett utmärkt bevis på att trägolv inte alltid måste vara känsliga och lättförstörda alternativ.

Slitlagret- den avgörande kvalitetsfaktorn

Som du kanske redan kunde gissa är det ytlagret på parketten som utsätts för mest slitage. Det är därför viktigt att välja ett parkettgolv med rätt ytbehandling för just ditt ändamål. Du kan alltid känna igen ett bra parkettgolv genom att titta på slitlagrets tjocklek- på högkvalitativa varor är den minst 3,5 mm. Detta ger plankorna den stabilitet de behöver för att motstå daglig användning och höga mängder slitage.  Slitlagrets tjocklek spelar också en viktig roll vid underhåll: du kan slipa en bra flerskiktsparkett två till tre gånger utan att det påverkar dess utseende eller funktion. Billiga produkters slitlager är så tunt att golvet redan ser annorlunda ut efter en slipning. Därför rekommenderar vi alltid att välja en högkvalitativ produkt, det blir i längden billigare för dig med.

Att lägga parkettgolv- hur gör man egentligen?

Tidigare var installationen av golvbeläggning otänkbar utan professionell hjälp - idag är dock många entusiastiska över DIY och föredrar att ta renoveringsarbetet i sina egna händer. Detta är också möjligt med parkettgolv, eftersom många nya samlingar kommer med ett modernt installationssystem som bara kräver lite skicklighet. Att lägga parkett med klicksystem är särskilt enkelt: Plankorna sammanfogas med några enkla steg och ditt nya trägolv skapas bit för bit.

Innan du lägger golvet är det viktigt att du tar reda på strukturen på beläggningen, eftersom detta i huvudsak avgör vilken installationsmetod du kan använda. När det gäller golv med två lager är limning den enda möjliga installationsmetoden, medan en 3-lagers parkett alternativt kan läggas löst utan något lim. Detta sparar inte bara pengar utan har också en viktig fördel: du kan enkelt byta ut skadade plankor och ta bort golvet utan mycket ansträngning även när du flyttar. Därför är varianten särskilt lämplig för hyreslägenheter eller kontor.

Du uppnår bästa resultat om du grundligt förbereder underlaget innan du påbörjar renoveringsarbetet. Rengör golvet och svåra bucklor med utjämningsmedel och dammsug och moppa hela ytan. Vi rekommenderar också att lägga in ljudisolering så att inga irriterande gångljud uppstår då man går på det nya parkettgolvet. Detta är särskilt viktigt om du vill lägga brädorna löst utan att limma dem. Om du har bestämt dig för en oljad produkt kan du pensla den med ett tunt lager olja i slutet av installationsarbetet. Om du vill använda golvvärme bör du alltid vara uppmärksam på tillverkarens instruktioner.

Vanliga frågor om parkettgolv

1. Finns det olika typer av parkettgolv

Ja, det finns två olika sorters parkett: Massivt parkettgolv och lamell. Lamell består oftast av 3 skikt och har ett slitlager på minst 2,50 mm. Ofta brukar dessa golv ha ett skikt av trälameller eller fanér. Massiva trägolv består av endast ett skikt och är utmärkta för att slipa utan att de byter utseende. Eftersom massiva trägolv är mycket naturliga, påverkas de dock av luftfuktighet och skadas lätt av vatten och andra vätskor.

2. Vilka typer av trä används för att göra parkettgolv?

Parkettgolv kan tillverkas av alla typer av trä, med hårdare träslag lovar längre och högre hållbarhet än mjukt trä. De olika träslagen skiljer sig också åt när det gäller UV-strålning: ekparkett blir ljusare med tiden, medan lönnparkett till exempel blir mörkare. Den överlägset mest populära typen av trä för parkettgolv är ek.

3. Ska jag välja oljad eller lackad parkett?

Oljat parkettgolv ser ut och känns mer naturligt. För detta måste parkettgolvet smörjas in regelbundet (med 1-2 års mellanrum) och specifika rengöringsmedel bör användas för att skydda golvet.

Lackad parkett är mycket lättare att underhålla och behöver inte smörjas in. Den målade ytan är mindre känslig för skador. Ytan ser dock lite mer artificiell ut.

4. Vilka är parkettgolvens fördelar?

Parkett är en naturlig golvbeläggning. Inga syntetiska golvbeläggningar kan vinna originalets utseende.

5. Vad ska jag tänka på då jag väljer mitt parkettgolv?

Träslag: Valet av träslag påverkar inte bara golvets utseende utan avgör också parkettgolvets pris och hållbarhet. Den överlägset mest populära typen av trä är ek.

Slitlager: ju tjockare slitlagret, desto hållbarare är golvet. Ett tjockare slitlager kan slipas ner flera gånger så att parkettgolvet håller längre. Vi rekommenderar en slitlagerstjocklek på minst 3 mm.

Träets ursprung: Billigt parkettgolv från Asien består ofta av sämre lim mellan skikten och träet, vilket har stimulerats till en onaturligt snabb tillväxt av gödselmedel och andra kemikalier. Detta är inte bara ifrågasatt ur en ekologisk synvinkel, det har också ett starkt inflytande på parkettgolvets kvalitet och hållbarhet.

Ytbehandling: Oljad parkett är mer naturlig men kräver mer underhåll. Lackad parkett är å andra sidan mycket lättare att underhålla, men ser mer artificiell ut.

6. Hur lägger jag parkettgolv?

Parkettgolv finns med ett klicksystem för lösläggbar installation, men träparkett kan alltid limmas fast i undergolvet. För att  undvika störande gångljud rekommenderar vi att limma fast golven eller att köpa ljudisolering.

Kontakta oss

Du kan kontakta oss via onlinebutiken och vår telefontjänst. Du kan prata med vår vänliga personal på vårt callcenter under kontorstid. Callcentret kan nås på 08-121 114 49. Du kan också nå oss via vår kostnadsfria återuppringningstjänst. Skicka bara ett meddelande genom att klicka på länken "Kontakta oss" på vår webbplats. Vi kommer att kontakta dig antingen via telefon eller per e-post, vilket du än föredrar. Vi kommer att göra vårt bästa för att ge dig en offert samt svara på alla frågor du kan ha angående våra produkter. Vi ser fram emot att höra från dig så tveka inte, ditt renoveringsprojekt väntar!

Plus icon Läs mer