REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!

Close icon

Salviagröna sovrum – njut av en mild närhet till naturen

onsdag 13 mars 2024

Ett salviagrönt sovrum. Det ligger många salviagröna kuddar på sängen. Det finns vita sängbord på båda sidor om sängen.

I år har smickrande salviagröna toner ersatt vitt och beige på den nordiska inredningsmarknaden. Enligt inredningsexperter trendar salviagrönt i år och samma sak kan märkas genom att bläddra i välkända inredningstidningar som Allt i Hemmet, Vogue Living och Gloria Home. Förutom vardagsrum, badrum och kök har denna trendiga gröna nyans nu hittat sin väg till sovrummet. Salviagrönt är en ganska lugnande färg som symboliserar visdom, intelligens och erfarenhet. Som en grön nyans representerar den också lugn, tillväxt och naturlighet. Färgens lugnande och avslappnande egenskaper gör den till ett perfekt val för sovrummet.

I det här blogginlägget hjälper vi dig att skapa ett magiskt salviagrönt sovrum i ditt hem. Vi berättar också vilka golvbeläggningar, tapeter och prydnadsföremål som är bäst för ett salviagrönt sovrum.

Vad är det som gör den salviagröna färgen så speciell?

Färgen salviagrön har blivit en väsentlig del av nordisk inredning. Bensinblått och senapsgult var tidigare modiga inredares favoritval, men de senaste trenderna antyder att salviagrönt är här för att stanna. Anledningen till färgens växande popularitet är dess lugnande egenskaper, som är perfekta för att skapa ett avslappnande och harmoniskt sovrum.

Salvia är en växt i myntafamiljen som används som ört och läkemedel. Salvia kännetecknas visuellt av långa, droppformade löv med vitt dun på. Bladen är inte skrikande gröna, utan ganska nedtonade och något gråa. De mångsidiga nyanserna av salviagrönt har hittat sin väg till inredningen och dekorerar allt fler svenska hem. Salviagrönt imponerar vanligtvis med sitt mycket moderna utseende och sin subtila gråa ton som passar perfekt ihop med många andra färgalternativ.

Salviagröna tapeter – en färg som hjälper oss att slappna av

Det finns många sätt att använda den trendiga salviagröna färgen i sovrummet. Det första steget för att skapa det perfekta salviagröna sovrummet är att tänka på väggarna. Du kan antingen tapetsera alla väggar med salviagröna tapeter eller bara delen bakom sängen för att skapa en accentvägg. Att skapa en fokuspunkt bakom sängen gör att vi undermedvetet fokuserar på sängen och syftet med sovrummet. Vi rekommenderar inte att använda för mycket salviagrönt, så försök att balansera den vackra nyansen med vita, beige eller ljusgrå inredningselement. Vi garanterar att ett salviagrönt och grått sovrum kommer att se väldigt lugnt, subtilt och trendigt ut.

Till skillnad från väggfärg har salviagröna tapeter fördelen att de kan skapa ett speciellt intryck av djup genom specialeffekter och texturer. Om du vill ha ett salviagrönt sovrum är monokroma tapeter inte ditt enda alternativ. Salviagröna mönstrade tapeter pryds ofta av palmblad och blommor, samt geometriska mönster som rutor, ränder och kulor. Salviagröna texturerade tapeter som imiterar texturen av linne och gips är också mycket populära alternativ för sovrummet.

Ett sovrum vars väggar är tapetserade med en ljusgrön tapet. Bredvid den vackra träsängen står ett stort träd i en rottingkruka. Till vänster en bild av samma tapet och en liten hylla med en citron, en växt och andra inredningselement.
Njut av en lugn atmosfär: Non-woventapeten 386152 A.S. Création #Hygge
imponerar med sin underbara gröna nyans.

Salviagröna mönstrade tapeter – något för alla smaker

Om du vill inreda ditt sovrum med salviagröna tapeter finns det många stilar, mönster och designer tillgängliga. Salviagrönt ser mycket återhållsamt och naturlig ut, och många tapetdesigners fortsätter även med detta tema i sina tapeter. Salviagröna bladtapeter skapar en lugnande men samtidigt modern atmosfär i sovrummet. Andra mycket trendiga mönster för salviagröna tapeter inkluderar blommor, ormbunkar, geometriska krumelurer och nordiska mönster. Genom att kombinera tapeterna med krukväxter, rottingmöbler och trädetaljer kan du skapa en magisk atmosfär i sovrummet. Om du vill skapa kontrast i inredningen rekommenderar vi att kombinera salviagröna tapeter med mörka sängkläder. Kom dock ihåg att tapeterna och lakanen ska ha samma färgintensitet, så att rummet ser genomtänkt och snyggt ut.

Ett sovrum med salviagröna trätapeter. Bredvid den mörka sängen står en vit trälåda som fungerar som nattduksbord. Bredvid nattduksbordet ligger en hög med böcker och en stor krukväxt i en vit kruka. På höger sida en närbild på tapeten.
Vår rekommendation för salviagröna sovrum: Non-woventapeten 386144 A.S. Création #Hygge

Geometriska tapeter är ett perfekt val för salviagröna sovrum. Abstrakta geometriska mönster skapar en iögonfallande fokuspunkt, medan färgen gör rummet minnesvärt och spännande. Det salviagröna färgspektrumet är mycket mångsidigt, eftersom det innehåller många kombinationer av gröna, gråa och blå nyanser. Alla nyanser som tillhör detta färgspektrum har dock tre saker gemensamt: de är trendiga, unika och lugnande. Välj till exempel en retroinspirerad salviagrön tapet för att skapa en unik nostalgisk atmosfär i sovrummet.

Det finns en vas med torkade växter ovanpå träbyrån. Bredvid vasen ligger en hög med böcker och en liten vit ask. Väggen är tapetserad med en salviagrön retrotapet.
Den moderna salviagröna tapeten 10214–35 är ett perfekt val för sovrummet.

De bästa golvbeläggningarna för ett salviagrönt sovrum

När du väljer nya golv för ett salviagrönt sovrum har du ett brett utbud av alternativ. Salviagrönt är en mycket naturlig färg som ofta kombineras med rottingmöbler, linne, prydnadsgräs och naturliga dekorativa element av lera eller keramik, så vi rekommenderar att du väljer en golvbeläggning som passar in i detta tema.

Parkettgolv är ett bra sätt att fortsätta med det naturliga temat i ett salviagrönt sovrum. Dessa golvbeläggningar är dock dyra och känsliga för både fukt och slitage. Vinylgolv i träimitation är det rätta valet för dig som letar efter en prisvärd och slittålig golvbeläggning för sovrummet. För miljövänliga dekoratörer rekommenderar vi korkgolv eller designgolv som inte innehåller vinyl. BRICOFLORs breda utbud omfattar hundratals golvbeläggningar som kompletterar och harmoniserar det salviagröna sovrummet på ett naturligt och lyxigt sätt. Om du vill fortsätta samma färgtema i ditt golv kan du välja en salviagrön golvbeläggning. Du kan bland annat hitta textilplattor, linoleum och vinylgolv i denna färgnyans.

Textilplattor för sovrummet - ett varmt och himmelskt mjukt alternativ!

Textilplattor är en golvbeläggning som läggs ovanpå undergolvet. Mattplattorna är vanligtvis 50 cm x 50 cm stora och lätta att lägga. Matplattor används vanligtvis som en heltäckande golvbeläggning, men de kan även läggas på mindre ytor och kombineras med varandra. Textilplattor har ljudisolerande, inomhusluftförbättrande och slitstarka egenskaper, vilket gör dem till en mycket populär golvbeläggning för sovrum.

I sovrummet är komfort och en avkopplande atmosfär allt, så mjuka och ljusa textilplattor, som lätt skulle bli smutsiga i andra rum, är perfekta här. Om du vill inreda ett salviagrönt sovrum med textilplattor rekommenderar vi velourplattor. En mattplatta med velouryta är oftast behagligt mjuk och känns himmelsk under fötterna. Velourmattor finns med olika egenskaper, men i grunden är de avsedda för hemmabruk. Det långa och mjuka lugglagret skapar den perfekta atmosfären i sovrummet, men lämpar sig inte för utrymmen som utsätts för hårt slitage. Velourplattor är kända för att vara en av de mjukare textilgolvtyperna och skapar på så sätt en varm, avkopplande och lyxig atmosfär. Velourmattor är också väldigt lätta att hålla rena, det gäller bara att komma ihåg att dammsuga dem regelbundet!

Tvärtemot många fördomar hjälper textilplattor och plankor även mot dammallergier. Fibrerna i textilplattor fungerar som små filter och kan fånga damm som flyger runt i luften. Detta förhindrar att damm flyger in i våra luftvägar. Till skillnad från traditionella hårda golvbeläggningar kan textilplattor minska fint damm i luften med upp till femtio procent! Denna funktion kallas ofta bokstavligen för dammfångning.

Stöd den naturliga atmosfären med ett korkgolv

Om du uppskattar hållbarhet och naturliga råmaterial kan du även välja ett korkgolv till ditt salviagröna sovrum. Kork har blivit en stark konkurrent på golvmarknaden, som tidigare dominerades av laminat- och vinylgolv. Kork är inte endast populärt på grund av sitt unika utseende och utmärkta naturliga egenskaper, utan också tack vare sin otroliga hållbarhet. Som råvara är kork mycket miljövänligt, men till skillnad från trä har det en avgörande fördel: korkekarna behöver inte fällas för produktionen. Materialet har många andra unika fördelar, som ljud- och värmeisolerande egenskaper och en skön mjuk och naturlig känsla.

Korkgolv är till sin natur solida och hållbara - speciellt jämfört med vinylgolv. Golvets hållbarhet beror dock på beläggningens slitlager och monteringssätt. Ju högre slitskikt på ett korkgolv, desto bättre tål det användning, precis som de flesta andra golvbeläggningar. Generellt sett är limmade korkgolv betydligt mer hållbara än korkgolv utrustade med ett klicksystem.

Till näst presenterar vi för- och nackdelar med korkgolv så att du objektivt kan avgöra om dessa beläggningar är lämpliga för ditt sovrum.

+ korkgolv är relativt lätta att sköta. Dammsugning eller sopning och regelbunden moppning räcker. Det är dock viktigt att vätskor torkas bort omedelbart för att förhindra att permanenta fläckar bildas på beläggningen.

+ En av de bästa egenskaperna hos korkgolv är att ytbehandlingen kan göras om flera gånger under golvets livslängd. På så sätt får golvet nytt liv och ser bra ut även efter många år.

+ Moderna korkgolv kan installeras i nästan alla utrymmen så länge du tar hänsyn till golvets användningsändamål. Tack vare den högkvalitativa tryckprocessen har även korkgolv som liknar marmor, natursten och trä kommit in på marknaden.

+ Som råvara är kork väldigt miljövänligt, men till skillnad från parkett har det en avgörande fördel: korkträden fälls inte, utan avbarkas.

Korkgolv ytbehandlas med ett ämne som bildar ett osynligt skydd mot vatten och skador. Ytbehandlingen ska förnyas med jämna mellanrum så att golvet får en lång livslängd. Alla tätningsmedel är dock inte perfekta och om golvet utsätts för mycket slitage kan ytan förstöras eller missfärgas.

Katt- och hundnaglar är ett stort problem för korkgolv. Även om du klipper naglarna regelbundet är husdjur alltid en fara för korkbeläggningar. Om du har tunga möbler kan de orsaka bucklor i beläggningen. Genom att välja en produkt med hög användningsklass och bra kvalitet kan du garantera att ditt korkgolv inte förstörs.

Korkgolv är känsliga mot solljus och om golvet utsätts för stora mängder UV-strålning kan vissa produkter blekna med åren.

Kombinera tapeter - så skapar du en avkopplande atmosfär i sovrummet

Att välja bara en salviagrön tapet kan kännas väldigt svårt, men lyckligtvis är det inget problem att tapetsera med två olika tapeter. Att kombinera två olika tapeter skapar en rolig och unik atmosfär i sovrummet. Att använda två olika tapeter kan också få ett litet sovrum att se större ut, så det är också en praktisk lösning. Att kombinera tapeter är också ett utmärkt sätt att skilja två utrymmen från varandra, till exempel lekhörnan och sovplatsen i barnkammaren.

Salviagröna tapeter kan kombineras på många olika sätt, så vi rekommenderar att börja med att analysera vilken typ av tapet du egentligen är ute efter. Vill du kombinera två mönstrade tapeter? Är enfärgade tapeter din grej? Eller kanske du vill kombinera en mönstrad tapet med en monokrom salviagrön väggbeklädnad? Och vilka tapeter passar bra till fototapeter och digitala tryck? I det här projektet är dina möjligheter nästan obegränsade.

En barnkammare med ljusgröna monokroma tapeter och en rolig djurtapet. Det finns en mjuk leksak och en grön filt ovanpå bruna fåtöljen. Det finns en krukväxt i en grå kruka och en vit leksakskanin på fönsterbrädan.
Tapeten Little Love 381421 A.S. Création passar perfekt till den gröna monokroma A.S. Création Little Stars tapeten 358341.

Salviagröna mönstrade tapeter är ett mycket bra val för små sovrum och utrymmen där du vill skapa en accentvägg. Helst bör den kortare väggen i rummet väljas för detta, annars kommer mönstret att dominera rummet. De återstående väggarna kan täckas med en enfärgad tapet. Men även i stora rum kan det löna sig att kombinera salviagröna mönstrade tapeter med en enfärgad tapet, eftersom den stilfullt kan kontrastera ett mycket spännande mönster. Å andra sidan kan mycket enkla gröna tapeter också få ett mönster som inte är så märkbart att sticka ut mer.

För moderna dekoratörer rekommenderar vi tapeter i Japandi-stil. Kombinera dessa tapeter med möbler och dekorelement gjorda av naturmaterial för att stödja det naturliga utseendet. Moderna blommiga tapeter skapar en lugn och romantisk atmosfär och passar särskilt bra ihop med lövtapeter. Rottinglampor, klassiska trägolv och lerkrukor gör att den salviagröna tapeten ser ännu mer elegant ut. I en naturnära inredningsstil är det bäst att kombinera salviagröna tapeter med nedtonade, jordnära färger som beige, ockra eller greige.

Ett sovrum vars väggar är tapetserade med salviagröna bladtapeter. Det finns trätrappor bredvid sängen som leder upp till övervåningen. Bredvid trappan står en fåtölj. Till höger en bild på ett rum med samma tapet, en rottingstol, två bord och en rottinglampa.
Livingwalls non-woventapet Metropolitan Stories. Travel Styles 391204 imponerar med sitt subtila bladmönster.

Skapa ett modernt salviagrönt sovrum med fototapeter

Om du vill skapa ett riktigt spektakulärt sovrum rekommenderar vi salviagröna fototapeter. Högkvalitativa salviagröna fototapeter kan förvandla dina väggar till riktiga konstverk. Tänk dock på att designa sovrummet så att fototapetens mönster inte döljs av sängen eller andra möbler.

Ett sovrum med en modern fototapet med palmer. En svartvit bild hänger ovanför sängen.
Salviagröna fototapeten TropicalBreeze DD119769 A.S. Création ARTist skapar en modern och lekfull atmosfär i sovrummet.

Örngott och mattor för ett salviagrönt sovrum - Lägg till en touch av färg till inredningen

Mattor dämpar obehagliga ljud och tillför komfort, värme och lyx till sovrumsinredningen. När du stiger upp ur sängen på morgonen i ett svalt rum känns ingenting bättre än en varm och mjuk matta som kramar om dina bara fötter. Dekorativa kuddar är det perfekta sättet att lägga till en touch av färg till en annars neutral inredning. Mattor och kuddar finns i hundratals olika tjocklekar, tätheter, mönster och storlekar, så det finns något för alla smaker i det breda utbudet.

Sovrumsinredning har stor inverkan på oss, och det är därför du bör tänka på vilken typ av känsla du vill skapa i rummet. Gillar du en modern, lyxig eller rustik atmosfär? Vill du skapa en vintage eller trendig miljö? Letar du efter en mörk eller ljus - kall eller varm färgton? Tilltalar minimalistiska eller stormönstrade produkter dig mer? Att välja rätt matta och perfekta kuddfodral är mycket lättare när du har svarat på dessa frågor först.

Mattornas olika nummer och dimensioner ger en indikation på storleken på det utrymme de tar upp, men det kan vara mycket svårt att få en konkret bild bara med måtten. Att välja rätt mattstorlek kan därför verka som en svår uppgift för många. Vi har dock ett par enkla knep som hjälper dig att hitta den perfekta mattan för ditt sovrum.

Som en tumregel kan vi säga att stora mattor lämpar sig för stora rum, medan mindre mattor lämpar sig bättre för små utrymmen. Den valda färgen kan också påverka atmosfären och förstärka effekten av mattan. I små salviagröna sovrum är det bättre att använda ljusa och milda färger och reducerade mönster. En beige, grå eller vit matta kan till exempel vara ett lämpligt val för detta utrymme. Men i större salviagröna rum kan du låta din kreativitet flöda! De unika mönstren och färgerna ger rummet mer struktur och skapar en bekväm och stilren atmosfär. Stora orientaliska mattor skapar en förtrollande atmosfär och gör sovrummet till en enhetlig helhet. Vad du än väljer bör du se till att produkten du valt passar bra med salviagrönt så att rummet inte ser kaotiskt eller billigt ut.

Vi rekommenderar att följa samma tumregler när du väljer nya kuddfodral till ett salviagrönt sovrum. Gillar du en återhållsam och lugn inredning rekommenderar vi att du väljer kuddar som går ton i ton med den salviagröna inredningen och med varandra. Men det betyder förstås inte att du måste välja kuddar som är exakt likadana. Att blanda och matcha olika örngott är ett bra sätt att lägga till struktur och färg till inredningen. Gråa och beige kuddfodral passar till exempel perfekt till den salviagröna inredningen.

Slutsats

Salviagrönt har blivit en väsentlig del av nordisk inredning. Anledningen till färgens växande popularitet är dess lugnande egenskaper, som är perfekta för att skapa ett avslappnat och harmoniskt sovrum. Det finns många sätt att använda den trendiga salviagröna färgen i ditt sovrum. Det första steget för att skapa det perfekta salviagröna sovrummet är att tänka på väggarna. Du kan antingen tapetsera alla väggar med salviagrön tapet eller bara delen bakom sängen för att skapa en accentvägg.

När du väljer golv för ett salviagrönt sovrum har du ett brett utbud av alternativ. Salviagrönt är en mycket naturlig färg som ofta kombineras med rottingmöbler, linne, prydnadsgräs och naturliga dekorativa element av lera eller keramik, så vi rekommenderar att du väljer en golvbeläggning som matchar detta tema.

Gillar du en återhållsam och lugn inredning rekommenderar vi att du väljer kuddar och mattor som går ton i ton med den salviagröna inredningen och med varandra. Sovrummet är ett utrymme där vi kopplar av och återhämtar oss efter långa dagar på jobbet, och därför är det också viktigt att välja inredningselement som speglar detta och hjälper oss vila.

Ett sovrum med en grön vintageinspirerad fototapet. Det finns en träbricka, en filt och prydnadskuddar ovanpå sängen. Ovanpå en liten pall står en krukväxt i en rottingkruka.
Fototapeten Flourish2 DD116765 A.S. Création Atelier 47 skapar en romantisk vintageatmosfär i sovrummet.

Upptäck vårt stora utbud av tapeter, golvbeläggningar och inredningsprylar!

Om du inte längre kan motstå de otroliga fördelarna med salviagröna tapeter och vackra golv, har vi perfekta nyheter för dig! Från BRICOFLORs nätbutik kan du enkelt välja din favorit bland flera olika modeller, färger och mönster. Förverkliga din personliga inredningsdröm och förnya ditt hems golv- och väggbeklädnader idag!

Tusentals tapeter och golv väntar på dig i vår nätbutik. Med några få klickar hittar du din nya produkt som levereras till din dörr så snart som möjligt. Om du vill ha en mer detaljerad bild av hur produkten du valt verkligen ser ut kan du använda vår provtjänst. När du väl har fattat ett beslut, får du prisgaranti vid beställning. Planerar du en större renovering kan du be oss om ett individuellt erbjudande. Vår personal hjälper gärna till med allt från produktval till leveransfrågor.

Vi hoppas att vårt blogginlägg lärde dig något nytt om salviagröna sovrum. Varma hälsningar från BRICOFLORs vägg- och golvexperter!

Tillbaka till inlägg