REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!     

Close icon

Vardagsrumstapeter – uttryck din personliga stil

Ett modernt vardagsrum med en beige och vit randig tapet.

Letar du efter den perfekta tapeten för ditt vardagsrum? Dagens breda utbud av tapeter kan göra det utmanande att hitta den perfekta produkten. Vardagsrummet är en plats där du kan låta din kreativitet flöda, så du kan välja bland många olika tapetstilar, färger och mönster. Men vilken väggbeklädnad passar bäst i vardagsrummet, och hur kan moderna tapeter, fototapeter och andra alternativ implementeras i inredningen på ett särskilt imponerande sätt?

När du väljer en ny tapet till vardagsrummet bör du ta hänsyn till både din personliga stil och rummets allmänna förhållanden. Vardagsrumstapeten kan fungera som en fondvägg som drar uppmärksamhet till sig, eller smälta sömlöst ihop med den övriga inredningen, vilket skapar en enhetlig och harmonisk atmosfär. När du väljer tapet, fundera på om du vill betona en viss vägg eller skapa en enhetlig känsla i hela rummet.

I detta blogginlägg presenterar vi olika tapetförslag för vardagsrummet och ger tips om vad du bör tänka på när du väljer nya väggbeklädnader. Vi ger inspiration och användbara råd som hjälper dig att välja den perfekta tapeten för att skapa ett vackert och personligt vardagsrum.

Olika tapeter för vardagsrummet

Vardagsrumstapeter – låt din kreativitet flöda

Vardagsrummet ses ofta som hemmets hjärta. Det är en plats där man samlas, spenderar kvalitetstid med familj och vänner samt slappnar av efter en lång dag. Till skillnad från köket eller badrummet, som är mer praktiska utrymmen, erbjuder vardagsrummet en fantastisk möjlighet att leka med färger, mönster och inredningsstilar. Detta rum fungerar ofta som en stilistisk grund som inspirerar inredningen i andra utrymmen.

Ett vardagsrum med en blommig vintagetapet.
Blommiga tapeter är perfekta för en romantisk och jordnära inredningsstil. På bilden: Non-woventapeten THE BOS 388251

I inredningen av olika rum finns vissa designregler som ofta följs omedvetet. Till exempel föredras maritima mönster och färger i badrummet, eftersom de påminner om vatten och betonar rummets hygieniska egenskaper. Vita och ljusa nyanser är vanliga eftersom de signalerar renhet. På köksväggarna ser man ofta aptitretande mönster och färger, medan sovrummet ofta dekoreras med lugnande nyanser som grönt och blått som hjälper till att koppla av och sova bättre.

Inredningen av vardagsrummet erbjuder dock mer frihet och valmöjligheter. Här behöver man inte följa samma omedvetna regler, utan den egna stilen får skina igenom. Denna frihet återspeglas i det stora utbudet av vardagsrumstapeter: det finns otaliga stilar, mönster och färger som speglar olika personligheter och inredningar. Du kan välja djärva färger och iögonfallande mönster, eller skapa ett harmoniskt och lugnt utrymme med dämpade nyanser och enkla former. Möjligheterna är nästan obegränsade, vilket gör vardagsrummet till det perfekta utrymmet för att uttrycka din personlighet.

Vardagsrumstapeter – skapa en stilfull grund för hemmets inredning

Vardagsrumstapeten bör väljas noggrant och omsorgsfullt om du vill skapa en enhetlig och stilfull atmosfär i ditt hem. Vardagsrummet fungerar ofta som hela bostadens stilistiska utgångspunkt, och därför spelar tapetvalet en betydande roll. Vardagsrumstapeter kan delas in i tre huvudgrupper som erbjuder olika visuella och atmosfäriska möjligheter:

Mönstrade tapeter: Dessa inkluderar tapeter med olika mönster, såsom geometriska former, blommor samt imitationer av sten eller trä. Mönstrade tapeter skapar en livlig atmosfär och ger energi till rummet, samtidigt som de fungerar som en intressant kontrast till resten av inredningen.

Enfärgade tapeter: Dessa tapeter är mycket diskreta, men de kan också efterlikna olika sten- och textilstrukturer, vilket ger rummet en sofistikerad enkelhet. De erbjuder en lugn bakgrund för resten av inredningen och möjliggör användning av mer färgstarka eller dekorativa element.

Fototapeter: Med dessa väggbeklädnader kan du skapa en imponerande atmosfär i rummet som fångar blickar med sitt unika utseende. Fototapeter är ett utmärkt val om du vill uttrycka din personliga stil på ett djärvt och trendigt sätt.

Ett vardagsrum med fiskbensgolv och en ljus non-woventapet. På träbyrån finns en krukväxt och ett ljus. På träpallen finns en rund sammetskudde.
Non-woventapeten A.S. Création - Attractive 2 "390397"

Innan du köper ny tapet till ditt vardagsrum är det viktigt att tänka på rummets övergripande stil och atmosfär. Trivs du i en minimalistisk och dämpad miljö eller njuter du mer av djärva färger och stora mönster? Vi rekommenderar också att ta hänsyn till befintliga möbler och andra inredningselement. Till exempel kräver den romantiska Shabby Chic-stilen, med många detaljer, olika inredningselement än den industriella stilen, som kännetecknas av metalliska och hårda ytor.

Om du planerar ett helt nytt vardagsrum har du friheten att prova olika stilar och låta din kreativitet flöda. Inspiration kan hämtas från många olika inredningsstilar, och här presenterar vi några av dem:

Industriell stil: Använder mycket metall, betong och slitna ytor.

Nordisk stil: Kännetecknas av ljusa färger, naturmaterial och enkelhet.

Boho Chic: Färgglad och rik stil som blandar olika mönster och material.

Minimalism: Enkel inredningsstil med rena linjer, där funktionalitet och enkelhet betonas.

Maximalism: Överflöd, djärva färger och dekorativa detaljer.

Japandi: En kombination av japansk och skandinavisk stil, där klarhet och närhet till naturen betonas.

När du börjar planera inredningen i ditt vardagsrum bör du ta hänsyn till rummets naturliga belysning, storlek och användningssyfte. Fundera också på hur tapeterna påverkar rummets atmosfär och vilken stämning du vill skapa i rummet. Du kan till exempel välja ljusare nyanser om du vill skapa en rymlig atmosfär, eller mörkare och djupare färger om du vill ge rummet en intim och varm känsla.

Vardagsrumstapeter erbjuder mångsidiga möjligheter att skapa en hemtrevlig inredning. Oavsett om din stil är minimalistisk, färgstark, industriell eller romantisk kan rätt tapet göra rummet mysigt och personligt. Låt dig inspireras av olika stilar och hitta den tapet som bäst återspeglar din personlighet och stil.

Olika tapeter för vardagsrum.
Färgglad och djärv maximalism, nostalgisk barock eller tydlig och minimalistisk Boho Chic – Vilken stil passar dig?

Fondväggar: skapa en blickfångare i vardagsrummet

Med en fondvägg kan du göra ditt vardagsrum till en verklig blickfångare. Fondväggar är en viktig del av tapetalternativen för vardagsrum, eftersom de ger rummet personlighet och dynamik. Vardagsrummet är ofta det största rummet i huset eller lägenheten, vilket gör dess väggar perfekta för att skapa en fondvägg. En fondvägg är en vägg som drar till sig uppmärksamhet eftersom den är designad på ett annat sätt än rummets övriga väggar. Detta kan innebära tapeter, men även andra väggbeklädnader som akustikpaneler, väggfärg eller tavlor. En sådan vägg kan enkelt bli rummets fokuspunkt eller ett konstverk som ökar rummets visuella intresse.

Att skapa en fondvägg med hjälp av tapeter kräver inte mycket. Bara några rullar av en modern mönstertapet räcker för att skapa en vägg som utstrålar stil och personlighet. Du behöver inte nödvändigtvis använda väldigt stora mönster eller starka färger för att uppnå önskad effekt. Även klassiska mönster och dämpade färger kan skapa en fantastisk fondvägg. Till exempel är blommiga tapeter, marmortapeter eller rutiga tapeter klassiskt vackra alternativ för vardagsrummets fondvägg. Det viktigaste är att välja en tapet som återspeglar din personliga stil och passar ihop med resten av inredningen.

En fondvägg kan också fungera som bakgrund för vardagsrummets viktiga möbler, som soffan eller bokhyllan. Den kan framhäva rummets arkitektoniska drag eller lyfta fram dina favoritkonstverk eller din älskade fåtölj. En fondvägg skapar visuell djup och intresse, och den kan även hjälpa till att dela upp ett stort rum i separata områden. Till exempel kan vardagsrummet ha en separat läshörna med en iögonfallande fondvägg i bakgrunden. Detta hjälper till att definiera rummets olika funktioner och ökar hemmets mysfaktor.

Ett av de mest populära sätten att skapa en fondvägg är att använda texturer. Texturtapeter, som ornament- eller metalltapeter, kan ge rummet lyx och djup. Du kan även överväga att använda naturmaterial som trä eller sten. Dessa material ger värme och en organisk känsla till rummet, och de kan skapa en fantastisk kontrast till en modern inredning.

Ett vardagsrum med en vintageinspirerad lövmönstrad tapet, beige soffa och orange vägghylla.
Non-woventapeten Livingwalls Stories of Life 396504 passar utmärkt in i ett nostalgiskt vardagsrum.

Klassiska tapetmönster för vardagsrummet – ränder, blommor och mycket mer

Klassiska tapetmönster ger inredningen tidlös elegans och stil. Klassiska tapetmönster, såsom blommor, barockelement och ränder, är återigen populära. De erbjuder många möjligheter att liva upp inredningen och uttrycka personlighet.

Barocktapeter, som ofta har rika och dekorativa mönster, kan ge rummet historisk charm och lyx. De passar lika bra med klassiska möbler som med moderna inredningselement. Barocktapeter är särskilt populära inom maximalistisk stil, där djärvhet och ovanliga färgkombinationer betonas. Ornamenttapeter tillför rummet lyx och dynamik, men med vilda och färgglada tapeter är det viktigt att vara försiktig, eftersom de lätt kan få rummet att se rörigt eller trångt ut.

Randiga tapeter, som tidigare förknippades med marin inredningsstil, är idag mer mångsidiga än någonsin. Tidlösa ränder är just nu mycket populära och används i stor utsträckning i olika inredningsstilar. Klassiska randiga tapeter kan ge vardagsrummet struktur och klarhet, och de ses allt oftare i moderna och nordiska inredningar. Subtila ränder tillför rummet elegans och passar bra i lantliga kök och vintageinspirerade inredningar.

Tapeter kan framhäva vardagsrummets bästa sidor och skapa den önskade atmosfären. Blommiga tapeter kan till exempel skapa en romantisk och charmig atmosfär och passar bra ihop med mjuka färger och klassiska möbler. Marmortapeterger å andra sidan rummet lyx samt naturnärhet och kan fungera som en fantastisk bakgrund för modern inredning.

När du väljer tapeter till vardagsrummet är det viktigt att ta hänsyn till rummets storlek, belysning och användningsändamål. Stora mönster och starka färger kan göra rummet imponerande och livligt, men i mindre rum kan de kännas för dominerande. Mer subtila mönster och mjukare nyanser kan däremot göra rummet rymligare och lugnare.

Tapeter är ett utmärkt sätt att tillföra personlighet och stil till vardagsrummet. Klassiska mönster som blommor, ränder och barocka ornament erbjuder många möjligheter att liva upp inredningen och uttrycka din stil. Oavsett om ditt mål är att skapa historisk charm, modern elegans eller en hemtrevlig atmosfär kan rätt tapet göra underverk för vardagsrummets atmosfär.

Ett vardagsrum med en beige och vit randig tapet. Rummet har en mörkblå soffa och en fåtölj i samma färg.
Randiga tapeter i jordnära färger skapar en harmonisk och stilren atmosfär i vardagsrummet.

Vardagsrumstapeter: Åk på en tidsresa med retro- och vintagetapeter

I Sverige finns det många hus och lägenheter som är byggda på 1950-, 1960- och 1970-talet. Att inreda med tapeter från samma tidsepok är ett utmärkt sätt att framhäva ditt hems bästa egenskaper. Vintage- och retrotapeter är det perfekta sättet att hylla och visa kärlek till förgångna tider. Dessa nostalgiska mönster väcker (eller upprätthåller) minnen från förr och hjälper dig att skapa en unik atmosfär i vardagsrummet.

Termen "retro" avser tolkningar och imitationer baserade på trender och mönster från förr. Retrotapetmönster kan vara kopior av vintagetapeter eller inspirerade av gamla mönster, men med en modern touch och uppdaterade färgalternativ. Den engelska termen "vintage" beskriver högkvalitativa föremål som tillverkades under de tider de representerar. När det gäller tapeter betyder "vintage" att deras mönster kommer från 1930- till 1980-talet.

De framgångsrika mönstren från tidigare årtionden moderniseras snabbt och gör en comeback med retrotrenderna. Vintage- och retrotapeter är tidlösa alternativ och blir alltmer populära. Olika motiv och texturer som ser vackert slitna ut öppnar upp helt nya inredningsmöjligheter. Retro- och vintagetapeter tillför klassisk elegans till vardagsrummet på ett tidlöst och subtilt sätt.

Mid Century-tapeter med geometriska mönster är ett utmärkt exempel på en tidlös trend som passar många olika inredningar. Dessa väggbeklädnader ger rummet både historisk charm och modern elegans, och de finns i många tapetkollektioner. Geometriska mönster och djärva färger gör rummet livligt och intressant, men i Mid Century-kollektionen finns även subtila och harmoniska alternativ.

Ett vardagsrum med en grå retrovägg och ett retroinspirerat sidobord med en svart staty på.
Gråa retroväggar skapar en nostalgisk atmosfär i vardagsrummet. På bilden: Architects Paper Art of Eden 390614

Fototapeter för vardagsrummet – ett brett urval av alternativ

Fototapeter är ett utmärkt alternativ om du vill skapa en fondvägg i vardagsrummet, eftersom de garanterar ett unikt och imponerande resultat. Om du är orolig för att sätta upp en fototapet kan du vara lugn. Kvalitativa fototapeter är vanligtvis tillverkade av non-woven material, vilket gör dem mycket enkla att installera. Det är dock viktigt att se till att skarvarna sätts ihop noggrant så att det inte bildas luckor i fototapeten.

Fototapeter för vardagsrummet finns både som delar och i olika storlekar på rullar. Om du vill ha en exakt och perfekt passande fototapet kan du måttbeställa din valda väggbeklädnad. Detta säkerställer att tapeten passar perfekt på just din vägg och skapar den önskade effekten.

Olika fototapeter med naturmotiv för vardagsrummet

Fördelarna med fototapeter? Till skillnad från vanliga tapeter erbjuder fototapeter storskaliga motiv. Dessa motiv kan till exempel föreställa landskap, konstverk eller abstrakta målningar som täcker hela väggen. En särskilt populär kategori är fototapeter med konst, där man hittar allt från klassiska oljemålningar och grafiska mönster till antika statyer och abstrakt konst. Om konsttapeter inte passar din stil är fototapeter med naturmotiv också ett bra alternativ. Med dessa fototapeter kan du enkelt och elegant föra naturens skönhet in i ditt vardagsrum.

Ett modernt vardagsrum med en fototapet med olika bågformer.
Fototapeten Walls by Patel 4 "DD127705" Torenta har en modern bågdesign med 3D-struktur.

Enfärgade tapeter för vardagsrummet

Om du drömmer om ett minimalistiskt och modernt vardagsrum är enfärgade tapeter ett perfekt val för dig. Enfärgade Tapeter finns i ett brett utbud av färger och har fördelen att de kan härma olika materialstrukturer. Hur skulle det till exempel låta med en enfärgad grå tapet med gipsliknande yta eller en vacker beige väggbeklädnad som liknar linne?

Olika enfärgade tapeter för vardagsrummet.

Tapeter med linnestruktur– årets största inredningstrend

Tapeter som ser ut som linne är en av årets största tapettrender, och inte utan anledning. Många tillverkare har anammat denna trend och gett sina tapeter textilstrukturer som skapar en välkomnande och varm atmosfär i vardagsrummet. Linnestrukturen är särskilt populär för beige, gråa och vita tapeter, men dessa väggbeklädnader finns numera även i salviagrönt, lavendel och aprikos. Denna mångsidighet erbjuder ett brett urval av alternativ som kan komplettera olika inredningsstilar och färgpaletter. Linnets naturliga och varma utseende ger rummet en mjuk och bekväm känsla, vilket gör det till ett idealiskt val för dem som vill skapa en lugn och inbjudande atmosfär i vardagsrummet.

Linnetapeter ser inte bara bra ut, deras textur ger också rummet en tredimensionell känsla och djup. På detta sätt kan de fungera både som huvudelement och som bakgrund till andra inredningselement, såsom konst, möbler och dekorationsföremål. Linnestrukturens mångsidighet gör dessa tapeter perfekta för både modern och traditionell inredning, vilket betonar deras breda användbarhet och tidlöshet.

Förresten: enfärgade linnetapeter passar utmärkt tillsammans med mönstrade väggbeklädnader. På så sätt kan du kombinera olika texturer och mönster för att skapa ett personligt och harmoniskt rum. Genom att kombinera linnetapetens lugna och naturliga utseende med djärvare och färggladare mönster kan du skapa dynamiska och balanserade inredningar som speglar din personliga stil och smak. Linnetapeter erbjuder den perfekta bakgrunden för personlig inredning, vilket gör ditt hem unikt och anpassat till dina preferenser.

Ett vardagsrum med en ljusgrön enfärgad tapet. I högra hörnet en rottinggungstol med en vit filt på.
Ljusgröna enfärgade tapeter skapar en harmonisk atmosfär i rum som rum. På bilden: A.S. Création Colourful World 389034

Slutsats

Tapetalternativen för vardagsrummet inkluderar framför allt trendiga och populära färger. Det finns även nostalgiska stilar och mönster som påminner oss om förgångna tider. När du väljer en ny väggbeklädnad för vardagsrummet bör du tänka på dina egna inredningspreferenser. Tilltalar färgglada och djärva mönster dig, eller trivs du bättre i en ljus och minimalistisk atmosfär?

Vi rekommenderar vanligtvis att skapa en fondvägg genom att tapetsera en vägg med mönstrad tapet eller fototapet och täcka de andra väggarna med enfärgade tapeter. En kvalitativ enfärgad tapet kan få ett litet rum att verka större, medan en storskalig mönstrad tapet kan fungera som en otrolig blickfångare.

Vi hoppas att vårt blogginlägg hjälpte dig att välja rätt väggbeklädnad för ditt vardagsrum. Varma hälsningar från BRICOFLOR:s vägg- och golvexperter!

torsdag 18 juli 2024

Tillbaka till inlägg