REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!     

Close icon

Höstens inredningstrender 2024

Ett rum med en salviagrön vägg. På andra sidan av en rund dörröppning finns ett ljust kök med ett träbord och vackra designstolar.

Denna höst återvänder inredningen till bekanta teman, men de tolkas på ett nytt, mer personligt och djärvt sätt. Höstens inredningstrender 2024 erbjuder ett mångsidigt utbud av färger, mönster och stilar som kombinerar naturmaterial med en nostalgisk charm från förr. Samtidigt styr världsläget, som klimat- och politiska förändringar, oss mot mer hållbara och genomtänkta val. Bakom dessa trender finns behovet av att skapa en miljö som inte bara ser bra ut utan också känns hemtrevlig och tidlös.

I detta blogginlägg erbjuder vi en omfattande översikt över höstens inredningstrender 2024 samt praktiska tips och råd för hur du kan kombinera stilar och skapa en harmonisk helhet. Vi presenterar även ett urval av trendiga tapeter, väggfärger och golvbeläggningar, så att du kan påbörja den nya hösten med stil och inspiration.

En matsal med en vacker blå retro-tapet. På träbordet står glas och en vas med ett stort blad. Från taket hänger en guldlampa.
A.S. Création non-woventapet THE BOS 388222

Höstens inredningstrender – Eskapism, hållbarhet och tillfredsställelse 

Höstens inredningstrender 2024 speglar två motsatta riktningar, som härrör från olika sätt att hantera utmaningarna i den moderna världen. Dessa trender påverkar i hög grad hur vi inreder och lever i vår vardag. Klimatförändringar, ekonomisk osäkerhet och politiska situationer återspeglas tydligt i de inredningsstilar som är populära denna höst.

Den fortsatta populariteten av eklekticism kan ses som en form av eskapism, där en mångfaldig och färgrik stil erbjuder en flykt från vardagens begränsningar. Å andra sidan framhäver minimalistiska inredningsstilar enkelhet och tillfredsställelse, vilket speglar en längtan efter frid och balans i en turbulent omvärld. Samtidigt erbjuder nostalgiska inredningsidéer, som retro- eller vintage-stilar, en möjlighet att fly till det förflutna, där många känner sig tryggare och mer bekväma.

Dessa trender vittnar om ett djupare behov av att anpassa sig och hitta mening i en föränderlig värld, vare sig det handlar om en djärv flykt från vardagen, sökandet efter tillfredsställelse i enkelhet eller en längtan till estetik från svunna tider.

Olika mönstrade tapeter

Naturnära minimalism i höstens inredning

Höstens inredningstrender 2024 kännetecknas av mjuka och djupa färger som ger hemmet värme, hemtrevnad och harmoni. Dessa trender hämtar inspiration från naturen, vilket särskilt märks i populariteten hos jordnära toner som olivgrönt, terrakotta och vinrött. Dessa färger är inte bara visuellt tilltalande, utan de väcker också en känsla av trygghet och bekvämhet, vilket skapar en lugn atmosfär.

Jordnära toner kombineras ofta med naturmaterial som ull, bomull, linne och trä, vilket ger inredningen djup och textur. Ullens mjukhet, linnets lätthet och bomullens tidlöshet kompletterar varandra och tillför en organisk värme till rummet, som är en perfekt motvikt till den moderna livsstilens hektiska tempo. Dessa material har också en hållbar och tidlös karaktär, vilket gör dem till ett utmärkt val, både visuellt och ekologiskt.

Kombinationen av dessa färger och material skapar en lugn och naturnära atmosfär som inbjuder till avkoppling och en paus från omvärldens stress. Att ta in naturen i hemmet förbättrar inte bara rummets estetik, utan också människors välbefinnande. Höstens trender förespråkar särskilt ett helhetsperspektiv, där inredningen inte bara är en visuell upplevelse utan också en känsla som skapar tröst och balans.

Bakom dessa trender ligger en tydlig önskan att hitta balans i en hektisk och komplex värld. Genom inredningsval kan man skapa en miljö som speglar ens inre frid och hjälper en att återhämta sig från vardagens påfrestningar. I höstens 2024 inredning märks detta särskilt i hur noggrant utvalda nyanser och material skapar en läkande och naturnära atmosfär som fungerar som en motvikt till den moderna livsstilens utmaningar.

Dessa trender är inte bara tillfälliga modefenomen, utan de speglar ett djupare behov av att genom hemmet skapa en förbindelse till naturen och balans. Naturnärhet och fylliga toner kommer säkert att förbli centrala element i inredningen även under kommande år, och erbjuder ständigt nya möjligheter att skapa utrymmen där man trivs.

Olika parkettgolv

Hållbar inredning – minimalism, DIY och upcycling

Minimalism har också en koppling till aktuella händelser. Höjda priser inom olika områden kan påverka våra inredningsvanor. Minimalism innebär dock inte att man ska avstå från allt vackert, utan snarare att man betonar måttfullhet i konsumtionen. I detta sammanhang är hållbarhet särskilt viktig. I höstens inredningstrender reflekterar vi över om vi verkligen behöver den där artonde vasen. I stället fokuserar vi på hållbara och långlivade inredningselement som förhoppningsvis kommer att hålla i decennier. "Mycket och billigt" byts ut mot tankesättet "lite och av hög kvalitet".

När klimatförändringen fortsätter att påverka oss ställs högre krav på hållbara inredningslösningar. Av budgetskäl målas den gamla byrån om i stället för att köpa en ny. DIY- och upcycling-projekt är populära på både Pinterest och Instagram. Ett gammalt kök fräschas upp med målfärg och några tillbehör, ett gammalt sidobord blir en designpjäs och med lite ansträngning kan du skapa en egen lampskärm.

Även när det gäller köp av golvbeläggningar och tapeter uppmärksammas miljövänlighet i allt högre grad. Till exempel imponerar A.S. Créations Natural Living-kollektion med ftalat- och PVC-fria, FSC-certifierade vintage-tapeter som garanterar en giftfri inomhusluft i ditt hem.

Ett vardagsrum med en elegant vintage-tapet. Ovanför den vackra ljusa soffan hänger en dekorativ tavla. I det vänstra hörnet finns en stor krukväxt och framför den en rottingstol.
A.S. Création tapeten Natural Living 385061 är FSC-certifierad och stödjer ansvarsfullt skogsbruk. 

Golvbeläggningar, tapeter och väggfärger för naturnära inredning 

En naturnära inredningsstil skapar en lugn, naturlig och ekologisk atmosfär i hemmet. Den förenar inomhus- och utomhusmiljöer på ett sömlöst sätt och för naturens skönhet och frid närmare vardagen. Denna stil är perfekt för dem som uppskattar naturen och vill leva nära den.

Stilen framhäver naturliga material som trä, sten, linne och ull, vilka tillför värme och textur till rummet. Harmoniska färger, som jordnära nyanser av brunt, grönt, rött och grått, skapar ett lugnt och enhetligt utseende. Organiska former och mjuka linjer bidrar med naturlig skönhet och harmoni till rummet. Här är tips på golvbeläggningar, tapeter och väggfärger som passar bäst för en minimalistisk och naturnära inredning:

Golvbeläggningar:

1. Parkett: Naturliga trägolv, som parkett i ek eller valnöt, framhäver hemtrevnad och värme. Särskilt mörka och mellanmörka nyanser ger rummet djup och harmoniserar med höstens färgpaletter. Parkettgolv med en lätt grå ton eller varma bruna nyanser skapar den perfekta grunden för mjuka färger.

2. Vinylgolv: Även om naturliga material traditionellt föredras i naturlig inredning kan vinylgolv vara ett utmärkt komplement till denna stil. Det finns numera miljövänliga vinylgolv som realistiskt efterliknar naturmaterial som trä och sten. De erbjuder hållbarhet, lättskötthet och lång livslängd, vilket gör dem till ett ekologiskt val.

3. Korkgolv: Korkgolv är ekologiska, tillverkade av ett förnybart naturmaterial, och skapar en mjuk, varm och behaglig känsla. De har dessutom utmärkta akustiska egenskaper och är slitstarka, vilket gör dem till ett långvarigt och miljövänligt val.

Tapeter:

1. Naturnära Mönster: Tapeter med växtmotiv eller mönster inspirerade av naturen skapar lugn och harmoni inomhus. Olivgröna löv, röda blommor och grenar i terrakotta skapar en rofylld men livfull väggyta.

2. Texturtapeter: Tapeter med texturer som efterliknar naturmaterial, såsom linne, jute eller rotting, ger rummet karaktär och djup. De skapar visuellt intresse och drar till sig blickar.

Väggfärger:

1. Olivgrön: Denna lugnande och naturnära färg skapar en mjuk och fridfull atmosfär. Den kombineras vackert med trämöbler och varma textilier.

2. Terrakotta: Kombinationen av ”burnt orange” och brunt skapar värme och hemtrevnad. Terrakottafärg på väggarna ger rummet djup och passar bra ihop med andra jordnära nyanser.

3. Vinröd: Denna rika och djupa nyans skapar en lyxig och varm känsla i rummet. Vinröd väggfärg är särskilt effektfull som fondvägg, vilket ger rummet dramatik och elegans.

Med dessa element kan man skapa en harmonisk och hemtrevlig inredning som hämtar inspiration från naturens djupa och rofyllda färger. Höstens inredningstrender 2024 framhäver användningen av mjuka och djupa färger som gör hemmet varmt och inbjudande.

Ett rum med en vinröd vägg och ett vackert vinylgolv som ser ut som sten.
Vinylgolvet Gerflor Senso Clic Premium "0890 Pepper Light" och väggfärgen The Color Kitchen "TCK7013 Red Wine" är som gjorda för varandra.

Eklekticism: Eskapism eller optimism?

Hösten 2024 fortsätter trenden med eklekticism, även kallad maximalism, som blev populär redan 2023. I denna stil betonas tankesättet "more is more" där modiga kombinationer av mönster, färger och stilar är centrala. Eklekticism förenar olika influenser från inredning, konst, kultur samt grafik- och textildesign, vilket skapar en mångsidig och levande atmosfär.

Den eklektiska inredningsstilen kombinerar element från olika tidsepoker och kulturer, och bildar modiga och överraskande kombinationer. Denna stil kan innehålla vintage-möbler, modern konst, etniska dekorativa föremål och olika textilier som alla samverkar i en harmonisk helhet. Mångfald är nyckelordet, och denna variation gör varje rum unikt.

Denna överdådiga stil kan upplevas som eskapistisk, då den inbjuder till att fly från vardagens enkelhet till en värld av överflöd. Eklektisk inredning erbjuder visuellt nöje och överraskande detaljer som får betraktaren att glömma vardagens bekymmer. Det är som en ständig fest som inbjuder till att njuta av livets små glädjeämnen och estetikens mångfald.

Trots att eklektisk inredning är färgstark och livfull är den inte slumpmässig. Varje element är noga genomtänkt och utvalt, vilket ger rummet en enhetlig och genomtänkt framtoning. Noggrann planering och ett konstnärligt öga är avgörande för att helheten ska kännas balanserad och inte bli rörig.

Eklekticism kan också representera optimism, där man gläds åt mångfald och firar kreativ frihet. Det återspeglar en världsbild som uppskattar olika kulturer och stilar, och ser skönhet i oväntade kombinationer. En sådan positiv inställning till inredning kan skapa en miljö som dagligen inspirerar och gläder sina invånare.

Ett rum med en stor blommig fototapet. Framför ett stort fönster står flera gröna växter. Runt soffbordet står olika stolar och en lädersoffa.
Fototapeten floralCollage1 DD114122 Livingwalls Walls by Patel passar perfekt i en dämpad eklektisk inredning.

Golvmaterial, tapeter och väggfärger för maximalistisk inredning

Den maximalistiska inredningsstilen framhäver en modig, överdådig och personlig atmosfär. Den kombinerar olika mönster, färger och texturer för att skapa livfulla och visuellt rika rum. Här är tips på golvmaterial, tapeter och väggfärger som passar bäst för maximalistisk inredning:

Golvbeläggningar

1. Textilplattor: Textilplattor erbjuder oändliga möjligheter att kombinera olika färger och mönster för att skapa modiga och personliga utrymmen. De tillför rummet textur och visuellt intresse, och genom att kombinera olika färger framhävs maximalismens "more is more"-filosofi.

2. Parkett: Även om parkettgolv kan kännas minimalistiska kan de införlivas i maximalistisk inredning genom att lägga till färgglada mattor och andra dekorativa element. Särskilt mörka och varma träslag skapar en vacker kontrast till den färgglada och mångfacetterade inredningen.

Tapeter

1. Rika Mönster: I maximalistisk inredning kan tapeter och fototapeter vara mycket mönstrade och färgglada. Blommönster, tropiska teman, barocka ornament och geometriska former passar perfekt till denna stil. Modiga och intrikata mönster ger liv och personlighet till väggarna.

2. Metalliska och texturerade tapeter: Tapeter med metalliska inslag eller tredimensionella texturer tillför djup och lyx till rummet. De reflekterar ljus på olika sätt, vilket skapar intressanta visuella effekter.

Väggfärger

1. Modiga Färger: Maximalistisk inredning kräver modiga färgval. Djupa ädelstensfärger som smaragdgrönt, rubinrött och safirblått skapar en dramatisk och rik stämning. Även klara och lekfulla nyanser som fuchsia, gult och turkos tillför energi och glädje till rummet.

2. Lek med Färger: Att dela upp väggytor i två eller fler färger med horisontella eller vertikala gränser kan skapa ett intressant och mångfacetterat visuellt utrymme. Att kombinera olika nyanser ger ytterligare djup och dynamik till inredningen.

Maximalistisk inredning ger fria händer att kombinera och leka med färger, mönster och texturer. Det viktigaste är att skapa ett utrymme som känns livfullt, rikt och personligt, där varje element kompletterar helheten.

Ett rum med en storblommig tapet och ett trägolv. På den blåa fåtöljen ligger en färgglad filt. På en liten byrå står det många dekorationsföremål.
Parkettgolvet Ter Hürne Tailored Collection "Ek Rhone" och non-woventapeten Liwingwalls Stories of Life "396531" passar perfekt in i en maximalistisk inredning.

Nostalgiska inredningsidéer: Retro- och vintagestilar

Nostalgiska inredningsidéer som retro- och vintagestilar erbjuder en möjlighet att fly tillbaka till en tid där många kände sig tryggare och mer bekväma. Dessa stilar påminner om estetiken och atmosfären från tidigare decennier, vilket väcker varma minnen och skapar en hemtrevlig känsla.

Retro-stilen hämtar sin inspiration från 1950- till 1970-talets färger, mönster och former. Klara och djärva färger som orange, gult och grönt kombineras med geometriska mönster och lekfulla former. Möblerna är ofta djärvt designade och lekfulla, vilket ger rummet en energisk och glad atmosfär.

Vintage-stilen fokuserar på äldre epoker, särskilt elegansen och klassicismen från 1920- till 1940-talet. Antika möbler, dekorativa detaljer och mjuka, blekta färger som rosa, beige och pasteller skapar en romantisk och tidlös atmosfär. Vintage-stilen föredrar också återanvända och återvunna föremål, vilket ökar dess ekologiska värde.

Nostalgiska inredningsidéer erbjuder tröst och trygghet mitt i dagens hektiska och föränderliga värld. De påminner oss om en tid när allt verkade enklare och mer stabilt. Denna stil kan ge hemmet en lugnande och välbekant atmosfär som hjälper till att slappna av och känna sig hemma.

Att använda nostalgiska inredningsidéer ger inte bara visuell glädje utan också mentalt välbefinnande, vilket gör hemmet till en varm och inbjudande plats. Retro- och vintagestilar är mer än bara estetik; de är en resa tillbaka i tiden där många återupptäcker en förlorad känsla av trygghet och komfort.

Ett rum med en gul vägg och ett vackert trägolv. På väggen hänger tre gamla vinylskivor. I en retroinspirerad bokhylla finns böcker, pärmar och dekorationsföremål. Framför ett litet bord står en gammal trästol.
The Color Kitchen "TCK5005 Playful Pineapple" är det perfekta valet för en retroinspirerad inredning.

Tapeter, väggfärger och golvbeläggningar för en nostalgisk inredning

Vintage- och retroinredningsstilar är populära tack vare deras tidlösa, charmiga och nostalgiska atmosfär. Dessa stilar framhäver estetiken från tidigare decennier och skapar en hemtrevlig och personlig miljö. Här är några rekommendationer för vilka tapeter, väggfärger och golvbeläggningar som passar bäst för dessa inredningsstilar.

Tapeter

1. Ornament och Art déco: I nostalgisk inredning föredras ofta traditionella ornament och Art déco-mönster som ger rummet elegans och romantik. Färgerna är ofta djärva och innehåller guldfärgade eller metalliska detaljer.

2. Geometriska Mönster: Retro-stilen innehåller många djärva geometriska mönster och abstrakta designelement från 1950- till 1970-talet. Energifulla färger som orange, gult och grönt skapar en hemtrevlig och lekfull atmosfär.

3. Blommönster: Stora, klassiska rosor i rosa och beige ger rummet en romantisk och hemtrevlig känsla. Små och täta blommönster i pastellfärger skapar en mer sofistikerad och klassisk atmosfär.

Väggfärger

1. Pastellfärger: I vintage-stilen är mjuka pastellfärger som rosa, mintgrönt och ljusblått populära. Dessa nyanser skapar en lätt och luftig atmosfär som samtidigt är lyxig och lugnande.

2. Kontrastfärger: I retroinredningen kan kontrastfärger och accentväggar användas för att skapa visuellt intresse. Till exempel kan en klar turkos färg kombineras med en neutral grå för att ge rummet dynamik.

Golvbeläggningar

1. Trägolv: Klassiska parkettgolv är populära för sin tidlösa skönhet och hållbarhet. I vintage-stilen kan ljusare nyanser eller slitna ytor användas, medan retrostilen bättre kompletteras av mörkare och djärvare tränyanser.

2. Naturstensgolv: Dessa golvbeläggningar ger rummet en tidlös skönhet och kvalitet som håller i generationer. Natursten som marmor, skiffer, kalksten eller granit skapar en naturlig och autentisk känsla som passar bra med vintageinspirerade möbler och dekorationer.

Med dessa element kan du skapa den perfekta vintage- eller retroinspirerade inredningen som inte bara ser vacker ut utan också för med sig en varm och nostalgisk känsla.

Höstens inredningstrender 2024: Akustikpaneler och non-woventapeter

Höstens inredningstrender 2024 introducerar nya innovativa lösningar som förenar estetik och funktionalitet. I år ligger särskild fokus på akustikpaneler och non-woventapeter, som båda bidrar till att öka hemmets komfort och visuella uttryck.

Akustikpaneler har blivit en populär inredningsdetalj eftersom de förbättrar rummets ljudmiljö och minskar oönskat buller. Med hjälp av dessa paneler kan man skapa en lugnare och mer behaglig miljö, vilket är särskilt viktigt i öppna ytor och moderna byggnader där ljud lätt kan sprida sig.

När det gäller tapeter är det inte bara mönster, designer och färger som följer trender, utan även tapettyper. Non-woventapeter är idag det mest populära valet eftersom de är enkla att installera, mycket hållbara och behåller sin form väl. Digitaltryck är ett alltmer populärt sätt att överföra mönster och design till tapeten på ett autentiskt sätt, vilket suddar ut gränserna mellan traditionella tapeter och fototapeter.

Ett sovrum med bruna akustikpaneler.
Ter Hürne akustikpanel ek Elbe (300 x 52 cm)

Vi hoppas att denna översikt av höstens inredningstrender 2024 var till hjälp, och ser fram emot ditt besök på BRICOFLOR, experten på väggar och golv!

onsdag 28 augusti 2024

Tillbaka till inlägg